ДЕЯКІ АСПЕКТИ АВТОМАТИЗОВАНОГО ВАРІАНТНОГО ГЕОМЕТРИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМІВ - Терещук , М.О. (Прикладна геометрія, інженерна графіка та об’єкти інтелектуальної власності, 2023)
проаналізовано певні аспекти застосування комп’ютерного геометричного моделювання для покращення варіантного проєктування православних храмів. Актуальність цього завдання обумовлена наступними чинниками. У нинішній складний час для України велика кількість наших людей звертається до вічних християнських цінностей. Тому постає проблема ефективного не тільки зведення, а й відновлення зруйнованих війною храмів та інших культових споруд. Дані будівлі з канонічної точки зору повинні мати виразну естетичну індивідуальність, а з позицій реального життя – бути міцними, довговічними, недорогими при будівництві й подальшій експлуатації. Значною мірою вказане протиріччя вирішується шляхом пошуку раціональних об’ємно-планувальних проєктних рішень, що, як видно з наведених вище фактів, не можуть бути типовими. Важливим чинником для розв’язування окреслених задач постає геометричне моделювання, що зараз якісно реалізується комп’ютерними інформаційними технологіями. Їх успіх багато в чому залежить від використовуваних методів, способів, прийомів та алгоритмів. Однією з прогресивних у даному плані є теорія структурно-параметричного формоутворення, що забезпечує продуктивне моделювання і проведення аналізу багатьох різновидів проєктованого об’єкта з метою визначення кращого з них. Православні храми, порівняно з іншими будівлями, мають певні особливості свого розробляння, зведення та функціонування. Це стосується й належних геометричних засобів. Тому напрацювання відповідного нового ефективного підходу до комп’ютерного варіантного формоутворення зазначених будівель є актуальним науково-прикладним питанням. Огляду деяких аспектів його вирішення присвячено дану публікацію.