ЗАСТОСУВАННЯ КЛАСИЧНИХ МЕТОДІВ БІОНІКИ У КОМП’ЮТЕРНІЙ ГРАФІЦІ - Шаблій, М.Г.; Вірченко , Г.А.; Надкернична, Т.М.; Лебедєва, О.О.; Овсієнко, Л.Г. (Прикладна геометрія, інженерна графіка та об’єкти інтелектуальної власності, 2025)
у статті розглядаються історія виникнення та різноманітні типи методів біоніки, яка є прикладною наукою про застосування в технічних пристроях та системах принципів організації, властивостей, функцій і структур живої природи. Суть цього перспективного науково-технологічного напрямку полягає в тому, щоб запозичити у природи цінні ідеї та реалізовувати їх у вигляді оригінальних конструкторських і дизайнерських рішень, а також нових інформаційних технологій. Приведені приклади та проведений аналіз можливостей застосування її для розробки інженерних рішень та технологічних методів. З погляду авторів, використання методів біоніки є ефективними та допомагають розв’язанню інженерних задач