МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЛОНЖЕРОНІВ КРИЛА, ДЕФОРМОВАНОГО ПІД ДІЄЮ ВЛАСНОЇ ВАГИ

Автор(и)

  • Андрій Незенко Державне підприємство «АНТОНОВ» (м. Київ, Україна), Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2403-477X
  • Сергій Козлов КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine

Ключові слова:

цифровий двійник, літак, геометричні параметри, лонжерон крила

Анотація

у статті запропоновано методику визначення фактичних геометричних параметрів лонжеронів крила, як складової цифрового двійника літака. Застосування концепції цифрового двійника вважається одним з найбільш перспективних напрямків вдосконалення процесів розроблення та виготовлення авіаційної техніки в найближчому майбутньому. Важливою задачею при створенні цифрового двійника готового виробу є визначення його фактичних параметрів. Врахування цих параметрів дозволяє відтворити фактичний стан виробу з урахуванням впливу усіх факторів та фізичних процесів, які виникають при виготовленні літака та при його експлуатації. Значна частина фактичних параметрів, необхідних для створення цифрового двійника, є унікальною і притаманна лише певному типу виробів, тому створення цифрового двійника є складним унікальним процесом та потребує систематизації параметрів та розробки відповідних методів та підходів їх визначення.

Актуальність зазначеного питання обумовлена необхідністю постійного підвищення якості продукції, скорочення строків виводу  її на ринки, вдосконалення процесів розроблення, виготовлення та експлуатації складних технічних виробів в умовах жорсткої конкуренції. Окреслені в статті питання становлять інтерес для подальших досліджень та є перспективними для підвищення  якості складних технічних виробів.

Біографії авторів

Андрій Незенко, Державне підприємство «АНТОНОВ» (м. Київ, Україна)

К.т.н., Державне підприємство «АНТОНОВ» (м. Київ, Україна)

Сергій Козлов, КПІ ім. Ігоря Сікорського

Аспірант, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (Україна)

Збірник доповідей  ХІ Всеукраїнської науково-практичної конференціії «Прикладна геометрія, інженерна графіка та об’єкти інтелектуальної власності» –  Випуск 11. – 198 с. з іл.

Опубліковано

2022-07-19

Як цитувати

Незенко, А., & Козлов, С. (2022). МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЛОНЖЕРОНІВ КРИЛА, ДЕФОРМОВАНОГО ПІД ДІЄЮ ВЛАСНОЇ ВАГИ. Прикладна геометрія, інженерна графіка та об’єкти інтелектуальної власності, 1(11), 117–121. вилучено із http://jagegip.kpi.ua/article/view/260770